Saturday, July 31, 2010

Macam -macam

Semalam untuk kali ketiga aku menampakkan diri di City Stars.. Selama 2 tahun aku kat Mesir ini adalah kali ketiga (kalau tak silap) aku mengunjungi City Stars, pusat membeli belah yang terkenal di Mesir..
Tujuan aku  ke sana hanya satu iaitu membeli kamera Canon. Coretan ini bukan untuk menceritakan perihal kamera Canon yang kubeli sampai pokai duit aku tapi nak menceritakan tentang karenah manusia yang macam-macam..


Di City Stars aku dan 2 lagi sahabatku singgah di beberapa kedai untuk membeli kamera dan laptop. Kami ada singgah di sebuah kedai yang menjual kamera, laptop dan banyak lagi barang-barang elektrik yang bernama Compu Me. Memandangkan di kedai tersebut terdapat pelbagai pilihan barang yang aku mahu beli jadi setelah hampir setengah jam meronda-ronda dalam kedai akhirnya kamera dikehendaki dibeli jua.. Tapi  sebelum itu ada peristiwa yang menyebabkan aku sedikit bengang dengan pak cik salesman yang seorang ini.

Kisahnya......
Di ruangan yang mempamerkan kamera tidak ada  seorang pun jurujual yang menjaga bahagian tersebut, kami  dengan slumbernya memanggil jurujual yang berkeliaran di dalam kedai tersebut. Maka datanglah seorang pak cik salesman yang kukira agak hensem kerana mukanya persis pelakon Amerika Latin (aku tengok iklan ja) dan berlakulah perbualan antara kami..
AKU: Can you speak English?
PCS: Yes..
AKU: What are differences between this and this?(sambil menunjukkan jari kepada 2 jenis kamera Canon)
PCS: Wait...

Selepas itu, pak cik salesman itu pun berlalu meninggalkan kami terpingga-pingga di situ.
AKU: Dia p cari maklumat pasal kamera kot
KN1: Ye la 2.
Tunggu punya tunggu hampir setengah jam pak cik salesman 1 tidak muncul-muncul. Rasa sudah kematu kaki aku menunggu pak cik salesmen . Tiba-tiba aku melihat pak cik salesman  berlegar-legar di dalam kedai tersebut dengan muka slumbernya tanpa mengendahkan kami di ruangan kamera.

Kisah seterusnya...
Sedang aku berlegar-legar di dalam Spinneys membeli barang tiba-tiba telefonku berbunyi..
TLF: Hallo i'm s....... from Compu Me..
AKU: ooooo ok.. Can I help you?
TLF: I think your friend had lost the money..
AKU: How much?
TLF: I can't tell you. Please ask your friend and please come back to our shop as soon as posibble. ok?
AKU: InsyaALLAH..

Ada lagi...
Sewaktu pulang ketika menunggu kenderaan. Sebuah bas berhenti di depan kami. Lantas aku menyoal pak cik bas tersebut.
AKU: Lau samah ya 'am, Abbasiah?
PCB: La'..
Ada seorang pak cik yang turun dari bas berkenaan menunjukkan kami bas untuk ke Abbasiah.. Terima kasih pak cik...

Dalam kehidupan seharian kita selalu dihidangkan dengan pelbagai karenah manusia. Ada yang menyenangkan ada juga yang memualkan..Kunci untuk kita menghadapi karenah manusia yang pelbagai ini hanyalah satu iaitu sabar...
Kita jangan menilai sesorang itu terlalu tinggi tanpa ada kelemahan kerana kelak kita akan kecewa jika orang melakukan kesalahan yang tidak disangka-sangka.Dan jangan kita bongkak sampai  menganggap semua orang itu lebih rendah daripada kita..
Sesungguhnya semua manusia sama di sisi ALLAH kecuali orang-orang yang bertaqwa...


Aku membayangkan bagaimana agaknya bila sudah bergelar doktor nanti. InsyaALLAH..Setiap hari berdepan dengan karenah manusia yang berbeza-beza.Semoga ALLAH memberi kekuatan kepada kita semua yang bakal bergelar doktor atau sudah bergelar doktor untuk menghadapinya..

p/s: maaf kisah yang kat atas 2 hanya kisah biasa-biasa sahaja.








6 comments:

  1. Moga Allah golongkan kita dalam kalangan yang sabar-sabar itu, insyaAllah.:)

    Btw, keep on writing my friend!
    Moga bermanfaat untuk semua, insyaAllah!

    ReplyDelete
  2. thanks friend...
    Ameennnn...........

    ReplyDelete
  3. oh..

    dah ada blog.respek2..
    Selamat menulis!

    ReplyDelete
  4. Terima kasih.. Baru belajar nak menulis sementara masa masih ada ini...

    ReplyDelete
  5. akhirnya setelah berulang kali menyebut2 mahu membeli kamera,bad telah berjaya membeli kamera..

    mabruk2..

    maaf,suka komen kat blog adik ni..ahah

    ReplyDelete
  6. yer akak..saya tibai je kamera nie. malas nak pilih lama..dah berkenan ambik ja...
    Teruskan komen saya pun suka kalu orang komen...

    ReplyDelete