Saturday, October 5, 2013

AnTarA 2 PiLiHan........

Teman,
Kau perasan tak setiap hari kita kena buat pilihan? Paling kurang pun kau kena pilih nak buat sesuatu perkara atau tak? Itu kan kira kau kena buat pilihan jugak kan?
Setiap hari kita kena buat pilihan sebab kita hidup bukan dengan terima wahyu setiap masa dari Allah macam Nabi.

                         vs
Setelah hampir beberapa tahun berkelana ilmu di bumi Nabi Musa ini, kami pelajar Malaysia di sini diberi 2 pilihan samada mahu terus berkelana di sini sampai dapat menggenggam segulung ijazah atau sambung di Malaysia sahaja. Semuanya angkara perbuatan khianat Jeneral As-Sissi (laknatullahi alaik) yang membuat rampasan kuasa pemerintahan daripada Presiden Morsi yang sah.


Bumi Mesir yang tenang dan aman selepas peristiwa 25 Januari 2011 kembali bergolak walaupun tidaklah sama seperti 2 tahun yang lalu tetapi pembantaian tentera terhadap rakyat yang menentang rampasan kuasa adalah sangat dahsyat. Beribu-ribu rakyat Mesir yang tidak berdosa, yang berjuang mempertahankan Presiden mereka telah syahid. Seluruh dunia mengecam tindakan tidak berperikemanusiaan itu. Orang yang berada di luar bumi Kaherah ini turut bersedih atas apa yang terjadi inikan pula kami yang berada di tanah berdarah ini, yang hari-hari meng'update' berita, yang kaki pernah menjejak ke tempat pembantaian itu, yang turut merasa pengkhianatan yang dilakukan terhadap rakyat Mesir.

Kesedihan mereka adalah kesedihan kita

Dr Morsi
Perancangan musim panas yang sepatutnya dihabiskan di Mesir tergendala. Aku pulang ke Malaysia melalui Evakuasi Sukarela (atas galakan JPA yang mahu semua pelajar tajaannya balik ke Malaysia).
Sebulan di Malaysia, Alhamdulillah cuti kali sangat sibuk dengan pelbagai program walaupun tidak dirancang dan jugak paling banyak habis duit.huahua


Pilihan? Ya. Aku juga memikirkan pilihan yang telah dicadangkan kepada kami. Setiap pilihan itu ada kebaikan dan keburukannya. Cuma satu perkara yang aku fikir balik apabila diberi pilihan begini yakni kenapa aku mohon perubatan Timur Tengah waktu isi borang JPA dulu..

Walaupun dulu Mesir bukanlah pilihan aku sebagai tempat menimba ilmu kerana aku lebih berminat ke Jordan kerana berminat dengan cerita Ustaz PQS waktu dekat sekolah dulu yang mana beliau adalah graduan lepasan universiti di Jordan. Semasa temuduga untuk biasiswa JPA pun aku jawab aku pilih Jordan bila ditanya oleh interviewer, negara mana yang aku pilih untuk sambung belajar.

Bila dapat tawaran untuk sambung belajar di Mesir, aku agak kecewa sikit tetapi sangat bersyukur sebab tak payah nak menyusahkan mak ayah untuk biaya pengajian aku lepas tu. Zaman sekarang perbelanjaan untuk anak-anak belajar di ipt sangat membebankan bagi masyarakat marhaen macam keluarga aku. Sebab itulah ramai anak-anak kampung lebih suka bekerja selepas tamat SPM. Mak ayah sanggup menggadaikan segala harta yang mereka ada untuk memastikan anak mereka dapat belajar seperti orang lain tetapi itulah yang menyebabkan anak-anak kampung ini tersepit.

Pertama kali sampai di Mesir, aku agak terkejut kerana pada sangkaan aku negara ini negara Islam jadi mesti rakyatnya adalah masyarakat yang betul-betul beramal dengan ajaran Islam tetapi sangkaanku meleset.
Di lapangan terbang aku terjumpa seorang kakak dengan pakaian sendat serta bonngol unta yang sangat tinngi di kepalanya. Huh  tak pasal-pasal kurang pahala aku sebab usha kakak tu tak berkedip-kedip mata aku... Lepas-lepas tu kalau jumpa manusia yang macam tu aku dah lali la.. erk! Astaghfirullah..

Satu benda yang membuatkan aku susah nak tinggalkan Mesir adalah suasana persekitaran yang Islamik (biah solehah) dalam kalangan masyarakat Malaysia di sini. Aku masih ingat waktu tahun pertama aku mula berjinak-jinak dengan tudung labuh sebab ramai kawan-kawan yang sama kuliah pakai tudung labuh. Aku jadi malu bila pakai tudung bawal singkat sedangkan ramai yang lain pakai tudung bulat dan labuh. Bajet baik la konon. Awal-awal pakai pun orang lain punya tudung labuh. Mudah-mudahan istiqamah..

My Usrah
Satu benda lagi yang aku belajar kat sini adalah perihal hormat tetamu. Jika ada tetamu/orang datang ziarah memang seronok, layan elok-elok sebab tetamu bawa rahmat. Kadang-kadang kalau ada orang datang waktu tengah study untuk exam pun dilayan dengan baik. Paling kurang pun keluar tunjuk muka yang comel je.hehe Itu sebab aku agak terkejut dan terkilan bila suatu hari di Malaysia aku pergi rumah sewa kawan aku. Mungkin silap timing kot waktu aku pergi tu. Mereka ada konflik sesama mereka tetapi tak pasal-pasal aku pulak kena halau dari rumah tu. Kalaulah dia tahu bagaimana cara Rasulullah layan tetamu.........

Di Mesir aku belajar berpersatuan. Di sini ada banyak persatuan. Biasa la tu hatta di universiti di Malaysia pun ada banyak persatuan. Masing-masing berlumba-lumba untuk buat amar makruf nahi mungkar. kot.. Aku join PERUBATAN ( Persatuan Pelajar-pelajar Perubatan Malaysia Mesir). Awal-awal dulu sebagai peserta program ja sebab persatuan ni banyak juga buat aktiviti sukan. Aku kan obses sukan, jadi setiap kali ada pertandingan sukan aku join. Lama-lama up sikit jadi ajk pelaksana program. Sampai satu ketika aku ada konflik samada nak kekal dalam bidang sukan yang aku minat atau masuk bidang tarbiyah (uruskan usrah).At last, aku deviate ke bidang tarbiyah. Kononnya time tu tengah nak baiki diri jadi dengan aku join bidang ini boleh la bantu proses islah diri sendiri ni. Alhamdulillah pilihan aku tak salah.
PERUBATAN
Banyak sangat benda yang aku belajar semasa berpersatuan ni. Komunikasi dengan orang lain, cara nak uruskan program, cara nak berfikir untuk mengeluarkan idea, cara handle orang bawahan,cara bercakap di depan, kaedah bermesyuarat dan banyak lagi yang aku belajar. Kalau dulu aku boleh selalu parkinsonism bila kena cakap di depan ramai orang even secara sukarela atau sesama perempuan sahaja, tetapi sekarang sudah semakin berkurang. Malu beb kalau orang nampak tangan menggeletar, kaki menggigil-gigil.huhu Untuk proses belajar memang kena malu awal-awal tetapi bila dah lama-lama tu ok la.

Seperkara lagi pasal Mesir adalah meriahnya majlis ilmu di sini samada yang dianjurkan oleh masyarakat Arab atau oleh persatuan pelajar Malaysia di sini. Mesir kaya dengan khazanah ilmu sejak berzaman-zaman lamanya, ditambah pula dengan para ilmuwan, syeikh-syeikh yang arif dalam pelbagai bidang ilmu. Aku bukanlah jenis manusia yang bertalaqi dengan mana-mana syeikh tetapi aku tidaklah tak pernah pergi langsung kelas-kelas yang syeikh ajar. Kalau di Malaysia pun majlis-majlis ilmu semakin subur tetapi suasananya tetap tidak sama.

Kalau nak cerita pasal Mesir memang tak cukup sekadar satu post. Banyak lagi benda yang amat aku hargai bila berada di sini. Bagi aku, aku akan tamatkan pengajian di tempat aku mula..
Dan setiap orang ada alasan sendiri kenapa memilih itu dan kenapa memilih ini. Belajarlah di mana-mana pun, yang penting kesungguhan kita dalam menuntut ilmu kepunyaan Allah.

Petua Solat Istikharah: 
Lepas solat Isyak, banyakkan ibadah, kemudian solat istikharah dan khatamkan selawat 1000 kali. Tiap-tiap ke 100 baca selawat umi. Jangan borak-borak dan terus tidur ikut sunnah Nabi.

Lagi 3 hari, permohonan transfer credit ke Malaysia akan ditutup. Buat pilihan yang terbaik ya kawan-kawan dan adik-adik sekalian...

No comments:

Post a Comment